Theorie

Een goede werkomgeving waarin iedere kleuter kansen en mogelijkheden krijgt. Waarin de kleuter zichzelf kan uitdagen en plezier kan maken. Dan worden kleuters aangemoedigd om te leren. In de werkomgeving moet een kleuter waardering en enthousiasme voelen van de leerkracht/begeleider. Iedereen voelt zich graag welkom als men ergens binnenkomt, dit is bij kleuters niet anders. Als leerkracht moet je zorgen voor een rustige en huiselijke werkomgeving (Stuyvaert, 2008).

Inrichting hoeken

  • Een goede klasindeling in hoeken.
  • Kleuters kunnen op elk moment oogcontact maken.
  • Bewegingsvrijheid.
  • Aangepast materiaal op ooghoogte van de kleuters.
  • Het materiaal wordt opgeborgen met een foto, zo is het gemakkelijk om te weten hoe er moet worden opgeruimd.

Bron: (Stuyvaert, 2008)

De Knutselhoek

Hierin oefenen kleuters hun motorische en zintuiglijke vaardigheden. Het heeft hen ook de gelegenheid hun emoties te uiten. In deze hoek worden er verschillende soorten materialen voorzien zoals papier, potloden, lijm, verf, enz. De materialen worden op ooghoogte van de kleuters geplaatst (Stuyvaert, 2008).

Het is de bedoeling om zelf gestuurd te leren. De kleuters kunnen ondersteund worden door leesfriezen of opdrachtkaarten aan te bieden. Zorg ervoor dat het materiaal uitnodigend en overzichtelijk is, er moet een logische volgorde zijn. Maak het extra duidelijk door foto’s van de voorwerpen op de dozen te kleven. Deze hoek wordt altijd aangevuld en verrijkt. Er komen nieuwe dingen bij en er gaan andere dingen weg (De Clercq, Vandevoordt & Verbeeck, 2014).

Een goede werkomgeving voor kinderen met ASS is:

  • Duidelijke visualisatie.
  • Eventueel met twee in een hoek zodat ze elkaar kunnen helpen en zien wat de ander doet.
  • Materiaal aanbieden en georganiseerd weergeven.
  • Prikkelarm.
  • Gestructureerde opdrachten aanbieden.
  • Een rustige omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn.

Bron: (van Soerland & Odolphi, 2016)

Praktijk

Wat is er allemaal nodig om een georganiseerde werkplek te hebben?

 

1) Je kan kiezen voor rekken, kasten of dozen om het materiaal in op te bergen. Op deze rekken, kasten of dozen wordt er dan een visuele voorstelling van de inhoud aangebracht. Zo weten de kleuters wat er in zit. 

2) Indien nodig kan een koptelefoon voorzien worden. Door auditieve prikkels uit te schakelen kan de kleuter zich beter concentreren.

3) In de hoek moet er ook een tafel en een stoel voorzien zijn. Daarop kunnen de kleuters hun werkjes maken. Hoe je de tafel plaatst in de klas is volledig afhankelijk van je klasgroep. Ik heb de tafel naar het raam gedraaid zodat de kleuters niet afgeleid worden door wat er in de klas gebeurt. 

4) Als je kleuters hebt die nog veel experimenteren, is het interessant om een krijtbord te plaatsen. Op dit krijtbord kunnen de kleuters experimenteren door te tekenen in het klein, het groot, door elkaar, enz. 

5) Er wordt ook een signalisatie voorzien voor wanneer de kleuters vragen hebben bij hun werk. Ik heb een vlaggetje Dit vlaggetje kunnen de kleuters ophangen aan de zijkant van de hoek. Zo kan je als leerkracht zien wanneer de kleuters hulp nodig hebben.  Hiervoor kan er ook eventueel een prentje gebruikt worden in plaats van een vlag. Dit is afhankelijk van welke klasgroep je hebt. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb