Fase 1: beginsituatie

Voordat we beginnen in de praktijk gaan we eerst kijken wat de noden zijn van de groep en van de kleuters individueel. We leggen de beginsituatie van de knutselhoek vast. Dit doen we door deze vragen te stellen:

  • Beleven ze allemaal plezier in de knutselhoek of zijn er kleuters die geen plezier hebben in de knutselhoek?
  • Welke kleuter zit er nog in de experimenteerfase?
  • Welke kleuter kan er naar een eindresultaat werken?
  • Welke materialen gebruiken de kleuters graag?
  • Hoelang kunnen ze zich concentreren op één iets?
  • Enz…

De vaststelling van deze vragen wordt aan de hand van observaties en bevragingen bij de leerkracht vastgesteld.

Fase 2: doelenfase

Als je de beginsituatie hebt vastgelegd kan je op zoek gaan naar concrete doelen voor de kleuters. Je kan doelen opstellen voor de individuele leerling als algemene doelen voor de groep. Je selecteert doelen die passen bij de doelgroep en die haalbaar zijn voor de leerling/groep. Selecteer ook doelen die specifiek voor de knutselhoek zijn. Bv. de leerling scheurt papier door zijn twee handen te gebruiken.

Fase 3: voorbereidingsfase

Inrichten van de hoek en het maken van de stappenplannen. Niet elke leerling kan gebruik maken van de stappenplannen. Want als je met een kleuter zit die nog veel aan het experimenteren is, is het moeilijk voor hen om een stappenplan te volgen. Daarom kan je voor deze kleuters enkele materialen op de tafel klaarleggen (bv. lijm, krantenpapier en een blad). De kleuter zal dan zelf dingen proberen en uittesten met het materiaal.

Fase 4: uitvoeringsfase

Dit moet in stappen gebeuren. Je moet eerst de kleuters duidelijk maken dat ze niet zomaar iets mogen doen in de knutselhoek, maar dat ze een activiteit mogen kiezen. Dit kan je aanleren door de activiteiten in het onthaal aan te bieden. Voordat de kleuter naar de knutselhoek gaat zal hij/zij een activiteit mogen kiezen en zal hij/zij deze activiteit moeten doen in de knutselhoek. De tweede stap is dat de kleuters zelfstandig een activiteit kiezen in de hoek met hulp van de leerkracht. Hierbij zullen de activiteiten niet meer in het onthaal worden aangeboden, maar dit zal dan in de knutselhoek worden aangeboden. De kleuters zien de concrete activiteiten. Ze krijgen een voorbeeld van hoe het er op het einde moet uitzien. De kleuters maken een keuze uit het aanbod. De leerkracht geeft het juiste stappenplan aan de kleuters en helpt hen nog met het zoeken naar het materiaal. Bij de derde stap kunnen de kleuters zelfstandig het materiaal zoeken en zelfstandig beginnen aan de activiteit.

Fase 5: Evaluatiefase

Als alle stappen doorlopen zijn, kan je gaan evalueren of de kleuters nu zelfstandig aan de slag kunnen. Dit kan je doen door de kleuters te observeren of te filmen. Ook kan je nagaan waar het al goed loopt of waar er nog aanpassingen moeten gebeuren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb