Algemeen
Door de aanpassing die ik hierboven vermeld, lukte het beter om te werken met de stappenplannen. De tijd dat de stappenplannen waren ingevoerd was wel te kort om te weten te komen of de kleuters nu zelfstandig aan de slag konden gaan.
Alle kleuters wisten wel al goed dat ze een activiteit moesten kiezen in de knutselhoek door te kiezen voor een bepaald eindresultaat. De leerkracht legde de concrete voorbeelden op tafel en de kleuter duidde aan wat hij/zij wilde maken. In de klas had ik geen plaats aan de muren om dit te doen en legde ik dus de voorbeelden op tafel, zo konden de kleuters kiezen. Wanneer de kleuters gekozen hadden, haalde ik de andere voorbeelden weg anders hadden ze geen plaats op de tafel om te werken.
Daarna gaf de leerkracht het juiste stappenplan voor de activiteit. En dan kon de kleuter beginnen met knutselen. De leerkracht bleef er nog bij om te kijken waar het nog vast liep en om de kleuter nog uit te leggen hoe het stappenplan in zijn werk ging.


Per kleuter
Kleuter 1, jongen, 5 jaar, jongste van de klas
Deze kleuter kon de stappenplannen niet volgen, want dit was te moeilijk voor hem. De kleuter zit nog volop in zijn experimenteer fase en hij knutselt ook niet graag. Dus heb ik besloten om gewoon enkele materialen klaar te leggen waar hij dan mee kan experimenteren. Ik heb ook samen met hem eens een activiteit begeleid. Hierbij hebben we papierdeeg gemaakt. Dit vond hij super om te maken en mee te spelen, maar dit was niet gelukt zonder de begeleiding.
Kleuter 2, jongen, 6 jaar, anderstalig
Deze kleuter vond het niet zo moeilijk om met de stappenplannen te werken. Hij was één van de kleuters die er redelijk snel mee weg was. In het begin was het even wennen, want telkens als hij in de knutselhoek zat, ging hij ventjes tekenen en nu moest hij andere activiteiten doen. Maar al snel begon hij eraan te wennen en vond hij het ook wel leuk om te doen.
Kleuter 3, jongen, 6 jaar
Bij hem duurde het eventjes voordat hij echt een activiteit wilde maken die werd aangeboden. Telkens als hij in de knutselhoek kwam, wilde hij altijd tekeningen maken. Maar na een tijdje wist hij dan ook dat hij een knutselactiviteit moest kiezen. Het stappenplan was in het begin ook wat moeilijk want hij wist niet goed wat hij moest doen met het stappenplan. Na enige begeleiding begon hij het wel te begrijpen, alleen had hij nog bevestiging nodig van mij om te weten of hij goed bezig was. Indien ik de stappenplannen iets langer had kunnen gebruiken in de klas, kon hij het waarschijnlijk na een tijdje zelfstandig.
Kleuter 4, jongen, 6 jaar
Ook bij deze kleuter duurde het wat langer om eraan te wennen dat hij een knutselactiviteit moest doen in plaats van altijd te tekenen. Ook waren er bij hem soms problemen in verband met de foto’s op de stappenplannen bijvoorbeeld het moest dezelfde beker zijn of hij nam dezelfde kleur van verf zoals op de prent, enz. Dus voor hem was het moeilijk om andere dingen te doen dan op het stappenplan. Maar na een tijdje besefte hij dan wel dat het niet allemaal hetzelfde hoefde te zijn als op het stappenplan. In de laatste week begon hij het stappenplan goed te kennen. Had hij de stappenplannen nog twee weken langer mogen uitvoeren dan kon hij waarschijnlijk zelfstandig aan de slag.
Kleuter 5, meisje, 7 jaar, geen ASS
Bij haar verliep het wel vlot. In het begin was het wel wennen en vond ze het niet zo leuk dat ze een knutselactiviteit moest kiezen om te maken. Maar na een tijdje begon ze dit toch leuk te vinden en bij haar ben ik dan ook na een week over gegaan om vier stappenplannen aan te bieden. Eerst heb ik iedereen drie stappenplannen aangeboden om te kijken hoe ze hiermee om gingen. Bij haar mocht er al een vierde bij. De indeling van de stappenplannen begreep ze snel en ze wist heel goed wat ze moest doen.
Kleuter 6, meisje en 7 jaar
Ook deze kleuter was er snel mee weg en had niet veel hulp meer nodig van de leerkracht. Ik wilde zelf nog helpen toen ze zei dat ze het wel alleen kon. Dus dat was wel een goed teken. Ze kon al het materiaal zelfstandig uithalen en begon zelfstandig te werken. Als ze hulp nodig had was ik in de beurt en dat wist ze ook want dan riep ze: “Juf ik heb hulp nodig!”. En als ze klaar was zei ze ook zelf: “Ik ben klaar”.
Besluit
Bij de twee meisjes verliep het allemaal al zelfstandig in de knutselhoek. De drie jongens hadden nog wat meer tijd nodig om te wennen aan de nieuwe werkvorm in de knutselhoek. Met wat meer tijd zou het hen volgens mij ook gelukt zijn om zelfstandig aan de slag te gaan.
Wel stel ik mij nog de vraag of al deze stappen opnieuw gezet zullen moeten worden bij het aanbrengen van een nieuw thema. Zullen alle stappenplannen opnieuw eerst toegelicht moeten worden en alle stappen weer begeleid moeten worden vooraleer de kleuters zelfstandig aan de slag kunnen? Of zullen de kleuters inzien dat dit dezelfde werkvorm is als bij een eerder thema en meteen weer zelfstandig aan de slag kunnen? Dit zou ik in de toekomst dus graag willen onderzoeken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb