Om de zelfstandigheid en de structuur aan te leren bij kleuters met ASS moet je rekening houden met de noden van de kleuters. We maken een knutselhoek waar de kleuters zelfstandig aan de slag kunnen en waar ze ook tot een eindresultaat komen.

 

Om een knutselhoek uit te werken moet je ook stilstaan bij de moeilijkheden op vlak van de drie basiskenmerken die personen met ASS ervaren. Dit zijn: sociale interactie, communicatie en verbeelding. Vooral verbeelding is belangrijk in de knutselhoek. Hierbij moeten we dan ook op zoek gaan naar hoe we dit zullen ondersteunen in de knutselhoek. Ook de communicatie word aangepast aan de noden van de kinderen. Alles moet zo visueel mogelijk gemaakt worden zodat de kleuters goed weten waar ze wat kunnen vinden en hoe alles eruitziet.

 

Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat sommige kleuters snel afgeleid zijn. Hiervoor kan je dan ook opzoek gaan naar een oplossing.

 

De kleuters hebben het ook moeilijk met tijdsbesef, daarom moet je als leerkracht opzoek gaan hoe je de tijd kan visualiseren voor de kleuters in de knutselhoek.

 

De kleuters willen graag weten wat er in de toekomst gebeurt en willen overzicht hebben op de situatie. Daarom is het heel belangrijk om duidelijke, gestructureerde en visuele stappenplannen te maken. De stappenplannen moeten concreet en duidelijk zijn. Bij het maken van de stappenplannen moet je als leerkracht ook nadenken over de interesses van de kleuters (Wat doen ze graag? Waar zijn ze graag mee bezig?)

 

In de werkomgeving/knutselhoek moeten er zo weinig mogelijk prikkels aanwezig zijn. Alles moet gestructureerd en op orde liggen. Visualisatie in de hoek is zeker nodig dit kan via pictogrammen of foto’s. De opdrachten niet te moeilijk maken en stap voor stap aantonen. De kleuters moeten er plezier beleven en hun zelfstandigheid versterken.