Ik ontwierp stappenplannen voor vier verschillende thema’s: papier, Pasen, Sinterklaas en kerst. Bij elk thema heb ik vier stappenplannen ontworpen.

De stappenplannen binnen het thema papier heb ik zelf al gebruikt in de klas. De keuze voor deze activiteiten was gebaseerd op de noden die ik vaststelde bij de diverse kleuters  Er zit een kleuter in de groep die nog veel wil experimenteren en voor deze kleuter heb ik het stappenplan ‘stempelen met verf’ en ‘deeg maken van papier’ voorzien. Daarnaast zitten er nog vijf andere kleuters in de groep. Zij kunnen al wat meer naar een eindresultaat toe werken. Voor drie kleuters heb ik vier stappenplannen voorzien en voor twee kleuters drie stappenplannen omdat het kiezen bij hen nog moeilijk is. 

Elk thema kan je gedurende enkele weken laten lopen zodat de kleuters de stappenplannen en de activiteiten leren kennen. Als je merkt dat het al goed loopt, kan je er een andere activiteit aan toevoegen. Eventueel kan je drie dezelfde activiteiten en één nieuwe activiteit aanbieden. Zo kunnen de kleuters zelf kiezen of ze al iets nieuw willen doen of niet.

Materiaal

Om de stappenplannen gemakkelijk te gebruiken tijdens de activiteit heb ik zelf een staander gemaakt. Hier kunnen ze hun stappenplan op plaatsen.

Uitleg stappenplannen

Ik heb de stappenplannen zoveel mogelijk UDL proberen te maken. Dit kan je bijvoorbeeld zien aan de notatie van de cijfers. Er zijn zowel geschreven cijfers als dobbelsteencijfers. Ook is er geschreven taal voor de kleuters die al kunnen lezen of die beginnen te lezen. Er is ruimte voor visualisatie en concrete uitleg.  

In stap twee staan er afbeeldingen van al het materiaal dat ze nodig hebben. De afbeeldingen hangen vast met klittenband. De kleuters halen telkens één afbeelding van het blad en gaan dan naar de kast. De kleuter zoekt de juiste doos of deur met hetzelfde prentje. Daarna hangt de kleuter de afbeelding aan de doos of deur en neemt hij/zij het voorwerp uit de doos of kast. De kleuter gaat terug naar de tafel en neemt een andere afbeelding en doet dit op dezelfde manier. Als de kasten/ dozen te ver van de tafel staan kan je de kleuter een dienblad geven waarop hij/zij de afbeeldingen kan leggen om de materialen te verzamelen. Als de kleuter al het materiaal heeft kan hij/zij door naar stap drie.

In de stappenplannen wordt alles stap voor stap uitgelegd. Elke stap wordt geïllustreerd met foto’s en/of met pijlaanduidingen indien nodig ter verduidelijking.  

De eerste twee en de laatste vier stappen blijven altijd hetzelfde. Dit zorgt voor structuur in de stappenplannen en maakt het gemakkelijker te onthouden voor de kleuters.

Kiezen van een stappenplan:

Voorbeeld van een stappenplan

Alle stappenplannen die ik gemaakt heb kunt u vinden onder elk thema. De stappenplannen zijn gemaakt in Word en kunnen gedownload worden in Word, zo kunt u de stappenplannen aanpassen naar de eigen noden van uw kinderen.

Thema papier

Thema Pasen

Thema Sinterklaas

Thema kerst

Zonder thema

 

Hieronder vindt je een leeg sjabloon om je eigen stappenplan te maken:

Leeg Sjabloon
Word – 8,0 MB 5 downloads