Context

Ik ging aan de slag in een school waar type 9 werd opgestart op 1 september 2019. De autiklas is ruim en prikkelvrij ingericht. De knutselhoek bevindt zich aan het raam tussen de huishoek en de spelletjeshoek. Aan elke kant staan er muren om zo min mogelijk gestoord te worden door de andere hoeken. De tafel stond eerst tegen een muur, maar nu hebben we ervoor gekozen om de tafel naar het raam te richten zodat ze nog minder prikkels zouden binnen krijgen van wat er in de klas gebeurt. Voor het raam hangt het krijtbord, waardoor ze eigenlijk niet veel zicht meer hebben naar buiten. Dit is om de prikkels van buiten te verminderen.

Leerlingengegevens

Er zitten zes kleuters in de type 9 klas. Vijf kleuters hebben de diagnose van ASS. Één kleuter heeft geen diagnose van ASS, maar wel de diagnose van matig mentale beperking. Één kleuter heeft epilepsie. Alle kleuters zijn tussen de 5 en 7 jaar. Vijf kleuters beleven plezier en kunnen zelfstandig aan de slag gaan. Zij bereiken op het einde een eindresultaat. Maar er is één kleuter die nog moet gestimuleerd worden in de knutselhoek.

Toekomstperspectief

Door op deze manier aan de slag te gaan in de knutselhoek, geven we de kleuters de kans een eerste stap naar zelfstandigheid te zetten.

Ontwikkelingsperspectief

We leren de kleuters stap voor stap om tot een eindresultaat te komen en dit op een zelfstandige manier. Zo gaan we ook de stress bij de kleuters verlagen omdat ze weten wat er zal komen. Door af en toe de stappenplannen te vervangen leren we de kleuters ook flexibel worden.

De SOB

Alle zes de kleuters hebben nood aan structuur en duidelijkheid. Ze willen weten wat er komt. Alles moet visueel en concreet aangeduid worden.  

Één kleuter (de jongste kleuter van de klas) heeft nog nood aan experimenteren en het leren plezier beleven in de knutselhoek. De andere vijf kleuters willen graag een eindresultaat zien. Twee kleuters kunnen zich nog niet inleven in een fantasiewereld en vinden het ook moeilijk om te kiezen. Drie andere kleuters (de drie oudste van de groep) hebben een goede verbeelding en kunnen al wat moeilijkere dingen in elkaar steken. Zij hebben ook geen moeite met keuzes.

Maak jouw eigen website met JouwWeb